Wist je dat...

... personen die per vliegtuig reizen meer blootgesteld worden aan kosmische straling?

Nuclear Role - Play Contest 2019 - 2020

Ga de uitdaging aan!
Ontwerp een rollenspel over nucleaire wetenschap!

Deelnemen en meer informatie


Ontdek het Studiecentrum voor Kernenergie!

Het natuurlijk fenomeen "radioactiviteit" kent vele toepassingen in uiteenlopende domeinen zoals de medische beeldvorming en kankerbehandeling, sterilisaties, electriciteitsproductie in kerncentrales, en nog veel meer. Het levert een unieke bijdrage tot ons welzijn.

Maar radioactiviteit veroorzaakt ook schade en de technologieën zijn complex. Daarom moeten we er doordacht en veilig mee omgaan.

Het Studiecentrum voor Kernenergie, SCK•CEN, heeft meer dan 60 jaar ervaring in verschillende nucleaire domeinen zoals reactortechnologie, veiligheid van installaties, materialenonderzoek, berging van radioactief afval en de bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling. 

We maken radio-isotopen voor diagnose en therapie in ziekenhuizen, en we bestralen silicium voor elektronica in windturbines en hybride auto’s. We onderzoeken de effecten van straling bij lange ruimtereizen, ontwerpen en bouwen de meest innovatieve reactormodellen, en bekijken hoe we oudere installaties op de beste manier kunnen ontmantelen. 

De maatschappelijke en ethische aspecten verliezen we niet uit het oog! We hechten belang aan transparante informatieverstrekking. Dankzij de SCK•CEN Academy krijgen de experts van vandaag en morgen de essentiële vaardigheden om optimaal om te gaan met radioactiviteit.

Op deze website stellen we onze onderzoeksactiviteiten en -installaties voor.
Download de SCK•CEN Academy brochure voor scholieren en hun leerkrachten.

SCK•CEN Academy streeft ernaar de schoolbezoeken verder af te stemmen op jongeren en zo de meerwaarde van de bezoeken verder te verhogen. Hiervoor voeren we in het schooljaren 2018-2019 en 2019-2020 een studie uit die de impact van de schoolbezoeken op jongeren nagaat op wat betreft kennis, mening over nucleaire wetenschap/technologie en studiekeuze. 

Leerlingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de studie door drie online enquêtes op verschillende tijdstippen in te vullen: vóór het bezoek, daags na het bezoek, en drie maanden nadien.
De link naar de eerste enquête zal via email gestuurd worden naar de begeleidende leerkracht die deze verder kan delen met zijn/haar leerlingen. De link naar de volgende enquêtes zullen de leerlingen ontvangen op het emailadres dat ze invulden in de eerste enquete. Het invullen van een enquête zal ongeveer 10 minuten duren. De resultaten van dit onderzoek zullen anoniem verwerkt worden.  

Leerlingen die alle enquêtes invulden maken via een tombola, die driemaal per schooljaar zal plaatsvinden, kans op het winnen van twee bioscooptickets.  

We hopen dat ook uw leerlingen zullen deelnemen aan onze studie! 


 

SCK•CEN is partner in ikhebeenvraag.be; een online vraagbaak waarop je terecht kan met wetenschappelijke vragen over allerlei onderwerpen: biologie, fysica, taal, geschiedenis en nog veel meer. Meer dan 1000 wetenschappers van 34 deelnemende Vlaamse wetenschappelijke instellingen werken mee aan dit initiatief. Hieronder een selectie van de vragen en antwoorden gelinkt aan nucleaire wetenschappen en radioactiviteit beantwoord door onze collega's.