Wist je dat...

... een banaan ongeveer 15 becquerel aan radioactief kalium bevat?

Bezoek het Studiecentrum voor Kernenergie met je leerlingen!

Het Studiecentrum voor Kernenergie organiseert bezoeken voor de vijfde en zesdejaars van het secundair onderwijs, met de focus op wetenschappen en techniek. Dankzij de voorstelling van onze onderzoeksactiviteiten en een rondleiding in de installaties maken de leerlingen kennis met de nucleaire wetenschap en technologie.

Onze gidsen vertellen meer over kernenergie, tonen een kernreactor, presenteren ons ruimtevaartonderzoek of demonstreren het HADES-onderzoekslabo voor radioactief afval in de tentoonstellingsruimte. In de rubriek 'onderzoeksdomeinen' vind je meer informatie over deze thema's.

De onderzoeksinstallaties van het Studiecentrum voor Kernenergie vind je op het technische domein in Mol. Een bezoek duurt een halve of hele dag: van 9.30 tot 12.30 uur, van 13.30 tot 16.00 uur of van 9.30 tot 16.00 uur.

SCK•CEN Academy streeft ernaar de schoolbezoeken verder af te stemmen op jongeren en zo de meerwaarde van de bezoeken verder te verhogen. Hiervoor voeren we in het schooljaar 2018-2019 een studie uit die de impact van de schoolbezoeken op jongeren nagaat op wat betreft kennis, mening over nucleaire wetenschap/technologie en studiekeuze. 

Leerlingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de studie door drie online enquêtes op verschillende tijdstippen in te vullen: vóór het bezoek, daags na het bezoek, en drie maanden nadien.
De link naar de eerste enquête zal via email gestuurd worden naar de begeleidende leerkracht die deze verder kan delen met zijn/haar leerlingen. De link naar de volgende enquêtes zullen de leerlingen ontvangen op het emailadres dat ze invulden in de eerste enquete. Het invullen van een enquête zal ongeveer 10 minuten duren. De resultaten van dit onderzoek zullen anoniem verwerkt worden.  

Leerlingen die alle enquêtes invulden maken via een tombola, die driemaal per schooljaar zal plaatsvinden, kans op het winnen van twee bioscooptickets.  

We hopen dat ook uw leerlingen zullen deelnemen aan onze studie! 


Ondersteuning voor leerkrachten

De SCK•CEN Academy for Nuclear Science and Technology biedt ondersteuning aan leerkrachten in de wetenschappen van het secundair onderwijs door het ter beschikking stellen van educatief materiaal en het deelnemen aan educatieve workshops voor leerkrachten.

Ook organiseren we op onze site in Mol onthaaldagen voor leerkrachten rond thema's van radioactiviteit in onze samenleving. Dit zijn interactieve dialoogsessies met de wetenschappers van SCK•CEN rond de toepassingen van radioactiviteit en de status van het huidige nucleaire onderzoek, in combinatie met een wetenschappelijk bezoek aan één van onze technische installaties.

Recentste activiteiten in STEM van de SCK•CEN Academy: