Wist je dat...

... radioactiviteit onze artsen dagelijks helpt om kanker vroegtijdig op te sporen?

Wetenschappelijke missie Antarctica

Het SCK•CEN doet al jaren onderzoek naar ruimtevaart en stuurt regelmatig experimenten de ruimte in. Verschillende projecten zullen gerealiseerd worden deze herfst. Eind november 2017 werd de eerste bioreactor van het SCK•CEN naar het International Space Station (ISS) gestuurd. In december 2017 ging Sarah Baatout, hoofd eenheid Radiobiologie SCK•CEN, naar het Prinses Elisabeth station. Daar onderzocht ze de impact van extreme leefomstandigheden (afzondering, stress, isolement,…) op het menselijke immuunsysteem, alsook de eigenschappen van spirulina als voedingssupplement voor astronauten. De kennis die ze dagelijks vergaarde uit haar onderzoek deelde ze met studenten van verschillende Belgische scholen via skype.

Lees meer over onze avontuurlijke wetenschapster Sarah Baatout en volg Sarah's reis voor, gedurende en na haar missie naar Antarctica op de Facebook pagina

 

 


 

IMAgE experiment

Het IMAgE experiment onderzoekt de impact van extreme omstandigheden op het menselijk lichaam, met nadruk op het immuunsysteem. 

Er worden verschillende stalen (bloed, speeksel, urine en feces) genomen voor, tijdens en na het verblijf op het Prinses Elisabeth station in Antarctica. Deze stalen zullen geanalyseerd worden op het station zelf en op het SCK•CEN. De analyses leveren waardevolle informatie op over onder andere het stressniveau van de vrijwilligers en het effect van de omgeving op hun immuunsysteem. Meer info is te vinden in onze brochure over het ruimtevaartonderzoek van SCK•CEN.

 

 

Spirulina, de superbacterie

Spirulina zal op Antarctica als voedingssupplement in extreme omstandigheden onderzocht worden. Hierbij wordt er gekeken of spirulina het negatieve effect van stress op de darmflora kan herstellen. Meer info over het nut van bacteriën tijdens lange ruimtevaartmissies.

 

 

Wetenschappelijke metingen

Er worden dosismeters meegestuurd naar het station om de individuele blootstelling aan straling zowel binnen als buiten het station te meten. Lees meer over ruimtevaartdosimetrie op het SCK•CEN Science Platform.