De BR2-reactor: een krachtige en flexibele onderzoeksreactor

BR2 reactor building BR2 reactor cover

Belgian Reactor 2 of BR2 is een van de krachtigste onderzoeksreactoren ter wereld. Sinds de opstart in 1962 werkt de reactor op hoogverrijkt uranium met water onder druk als koelmiddel en moderator.

BR2 speelt een vooraanstaande rol in het internationale onderzoek naar hoe reactormaterialen zich gedragen. In BR2 bestralen we splijtstoffen en materialen voor diverse reactortypes en voor het Europese kernfusieprogramma. Het nabestralingsonderzoek gebeurt in het Laboratorium voor Hoge en Middelhoge Activiteit (LHMA).

In BR2 produceert het Studiecentrum voor Kernenergie radio-isotopen. Wereldwijd is de BR2, samen met nog vier andere reactoren, verantwoordelijk voor de productie van 90 % van de belangrijkste radio-isotopen die in de nucleaire geneeskunde worden gebruikt voor diagnose en behandeling. Elk jaar krijgen 30 miljoen mensen een medische behandeling met radio-isotopen, waarvan meer dan 500 000 in België, en in de toekomst zal de vraag blijven stijgen. Andere radio-isotopen worden dan weer in de industrie ingezet. Ze zitten bijvoorbeeld in sensoren om de dichtheid en het vochtgehalte van stoffen te bepalen. Dankzij MYRRHA zal het SCK•CEN de productie van radio-isotopen kunnen blijven verzekeren als de BR2-reactor sluit.

In BR2 bestralen we ook silicium met neutronen. Zo ontstaat "gedopeerd" silicium, een hoogwaardige halfgeleider die ideaal is voor elektronische componenten in innovatieve en duurzame technologieën. Zo vind je gedopeerd silicium onder meer in hybride auto’s, windmolens en geavanceerde locomotieven.

Lees meer over de BR2 reactor in de SCK•CEN brochure: BR2 - onderzoeksreactor met vele toepassingen.

Radioisotopes Silicon