Wist je dat...

... bij een radioactieve wolk met jodium, kan aanbevolen worden om jodiumpillen in te nemen ter preventie van een hoge stralingsdosis voor onze schildklier?

Winnaars Nuclear Game Challenge bezoeken EC JRC-ISPRA in Italië

Het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie (JRC) in Ispra (Italië) nodigde het winnende team van de Nuclear Game Challenge, Nuclairons van de school Collège Jean XXIII te Brussel, en hun begeleidende leerkracht uit voor een driedaags, all-inclusief bezoek. Dit bezoek ging door van 5 tot en met 7 september 2018.

Tijdens deze unieke gelegenheid bezocht het team het bezoekerscentrum waar de rol van JRC binnen  de Europese Unie werd verduidelijkt. Vervolgens werd het team rondgeleid in verschillende  laboratoria waardoor meer inzicht verkregen werd in de nucleaire en niet nucleaire onderzoeksactiviteiten. Zo werd de experimentele nucleaire reactor ESSOR bekeken en werd een bezoek gebracht aan het laboratorium voor geavanceerde  metingen, monitoring en modellering in het kader van nucleaire beveiling (AS3ML), het laboratorium voor structurele beoordeling (ELSA), het laboratorium voor onderzoek naar emissie van voertuigen (VELA), het laboratorium voor microgolf onderzoek (EMSL), het crisis management laboratorium (ECML) en het laboratorium voor  moleculaire biologie, genomica en voedselveiligheid. (Meer informatie over de faciliteiten van JRC).
Het team maakte ook van de gelegenheid gebruik om Ispra en omgeving te ontdekken. Zo werd het klooster Santa Caterina del Sasso bezocht, alsook de steden Stresa en Varese waar het overheerlijk ijs werd geproefd en goedgekeurd. Verder werd er genoten van het panorama uitzicht op Lago Maggiore, het tweede grootste meer van Italië.  

“Though it was quite short, the trip was really amazing. We enjoyed every minute of it.”

 

             

(English version)